تعمیر جاروبرقی و نمایندگی مجاز مرکزی تعمیرات لوازم خانگی
جارو برقي كه براي جمع آوري زباله و نظافت محيط بكار مي رود با شكل ها و توان هاي مختلف توليد و به بازار مصرف ارائه مي گردد.
ساختمان و اجزاء تشكيل دهنده جارو برقي:
اين وسيله از نظر ساختمان به دو قسمت كلي تقسيم مي شود كه عبارتند از :
الف- اجزاء الكتريكي:
1- موتور:
مهمترين قسمت الكتريكي جارو برقي را موتور آن تشكيل مي دهد كه از نوع يونيورسال است. موتور هاي يونيورسال را در مبحث موتور هاي الكتريكي از فهرست لوازم برقي بطور كامل شرح داده ايم لذا از تكرار مجدد آن مطالب صرفنظر مي شود.
2- مدار هاي الكتريكي و الكترونيكي در جارو برقي ها :
ساده ترين نوع مدار الكتريكي جارو برقي كليد (معمولا” دو حالته ) روشن و خاموش و همچنين لامپ (در بعضي موارد ) مي باشد. كليد ها از نوع فشاري بوده و سر راه فاز يا نول اصلي مدار قرار مي گيرند. لامپ خبر در اكثر جارو ها با اتصال كابل جارو به پريز برق روشن شده و بيانگر آمادگي دستگاه جهت آغاز به كار است. در بعضي از جارو هاي برقي،علاوه بر كليد اصلي تعبيه شده بر روي بدنه ، كليد ديگري نيز بر روي لوله مكنده وجود دارد كه عمل روشن و خاموش نمودن دستگاه را از همان نقطه ميسر مي سازد . جارو هاي مذكور در واقع مجهز به ترانس ايزوله هستند.ترانس ايزوله يك رله مغناطيسي است كه از سيم پيچ با اهم بالا به منظور ايجاد ميدان مغناطيسي جهت جذب اهرم كليد استفاده نموده و علاوه بر اهرم از هسته فلزي و كليد متصل به اهرم تشكيل شده است.با وصل كليد روي دسته جارو ، مدار رله بسته شده واز آن جريان مي گذرد . عبور جريان در رله ميدان مغناطيسي لازم جهت جذب اهرم را فراهم مي آورد. كليدترانس ايزوله ، تيغه هاي قوي جهت عبور فاز اصلي مدار را داراست از اينرو با بسته شدن كليد، فاز به موتور رسيده واز آنجا كه نول قبلا” به موتور داده شده بود شروع به كار مي كند. هر گاه كليد روي لوله مكنده بحالت قطع در آيد،مغناطيس رله قطع شده و فشار يك فنر،كليد رله را بحالت باز در خواهد آورد و موتور خاموش مي شود.استفاده از ترانس ايزوله دو حسن را تواما” در بر خواهد داشت.
اولا” از آنجا كه اهم سيم پيچ رله بالاست، ولتاژ موجود روي كليد تعبيه شده در لوله مكنده بسيار پايين است واحتمال برق گرفتگي در حال كار با جارو شديدا” كاهش مي يابد.
ثانيا”پايين بودن ولتاژ كليد رله اين امكان را بوجود مي آورد كه از سيم هاي نازك تري براي ايجاد ارتباط مابين كليد و رله استفاده شود. اگر ولتاژ تا به اين حد پايين نبود ، اجبارا” قطر سيم رابط افزايش مي يافت و عبور سيم رابط با قطر بالا از جداره هاي لوله خرطومي جارو، از انعطاف آن مي كاست ودر آن حالت كار با لوله مكنده قدري مشكل مي شد. جدا از محاسن مذكور وجود كليد بر روي لوله مكنده كار با جارو را آسانتر مي سازد زيرا براي قطع و راه اندازي جارو وقت كمتري در حال كار صرف خواهد شد. در( شكل زير ) مدار الكتريكي جاروي اجنرال ديده مي شود . در اين مدل براي قطع و وصل موتور دو كليد وجود دارد . كليد اول بر روي بدنه قرار گرفته و كليد دوم روي لوله مكنده تعبيه شده است.
علاوه بر قطعات مذكور در بعضي از جارو ها مانند الكترولوكس از كليد هاي فشاري مخصوص (ميكروسوئيچ ) استفاده شده كه اگر قطعات بدنه (در پوش پشت موتور ) و يا بدنه مخصوص موتور يا بدنه مربوط به جمع آوري زباله درست بسته نشوند، اين كليد ها در حالت باز بوده و مدار داخلي قطع است (جارو روشن نمي شود. ) .
در بعضي مدل هاي ديگر سر راه موتور از فيوز حرارتي مخصوص (اورلود ) استفاده شده كه با پر شدن كيسه زباله و به تبع آن افزايش جريان موتور ، اين قطعه تحريك شده و موتور را خاموش مي كند. اگر زباله ها خالي نشوند،چند لحظه بعد از روشن شدن موتور ، خاموش شدن خودكار آن تكرار مي گردد.
همچنين در بعضي از جارو ها يك مدار الكترونيكي تنظيم كننده دستي ولتاژ كار موتور (ديمر ) نيز در نظر گرفته شده كه بتوسط گردش ولوم اين مدار مي توان موتور را در توان هاي مختلف بكار گرفت.
عمل كنترل دور موتور در انواع ديگر بتوسط خروجي هاي متفاوت بالشتك ها انجام مي گيرد. ( شكل زير ).
ب- اجزاء مكانيكي:
1- بدنه دستگاه :
شكل ظاهري قطعات مكانيكي جارو ها بر عكس قسمت الكتريكي از تنوع بسيار زيادي برخور دار است. به طوري كه هر سازنده بر حسب طراحي خاص خود ،ساختمان خارجي دستگاه را مي سازد.در ضمن هدف سازندگان اين نوع وسيله اين است كه تا حد امكان توليدشان از نظر ظاهري با محصولات كارخانه هاي مشابه متفاوت باشد ،در نتيجه نمي توان يك استاندارد واحد براي قسمت مكانيكي اين وسيله اتخاذ كرده وبه عنوان مسئله تعمير و نگهداري مطرح ساخت. بنابراين يك نمونه را انتخاب كرده و به عنوان الگو مورد بر رسي قرار مي دهيم.بدنه دستگاه جارو برقي معمولا” از دو قسمت اساسي تشكيل مي شود :
يك قسمت در بر گيرنده موتور ،كليد،سيم جمع كن، لامپ خبر و احتمالا” مدار الكتريكي كنترل دور موتور.و قسمت ديگر جايگاه قرار گيري كيسه زباله است.اين دو قسمت توسط يك قفل و ضامن باز كننده از يكديگر جدا مي گردد. و مابين دو قسمت از فيلتر هاي مخصوص استفاده مي شود تا هواي مكيده شده توسط جارو قبل از ورود به محفظه موتور از وجود ذرات غبار پاك گردد.در شكل زير قطعات بدنه يك جارو برقي را به تفكيك ملاحظه مي كنيد.
2- سيم جمع كن :
سيم جمع كن را مي توان عضو مشترك قطعات الكتريكي و مكانيكي دانست.قسمت الكتريكي آن عبارت است از كابل برق و دو شاخه و پلاتين هاي اتصال برق به حلقه هاي مسي- شاخك هاي انتقال برق به داخل جارو . استفاده از سيم جمع كن ، علاوه بر آنكه كابل برق دستگاه را در هنگام خاموشي ، از نظز پنهان نموده و خطر آسيب رسيدن به آن را كاهش مي دهد، در هنگام كار نيز جابجايي جارو را ميسر مي سازد. اساس كار به اين ترتيب است كه انتهاي سيم رابط جارو در داخل سيم جمع كن به كنتاكت هايي بسته مي شود كه اين كنتاكت ها به ريل هاي دوار متصل است. اين ريل ها در واقع بر روي چرخ قرقره سيم جمع كن تعبيه شده و با كشيدن كابل به بيرون از جارو،همراه چرخ به گردش در مي آيند. براي آنكه اتباط برق موتور با شبكه در اين زمان (هنگام كشيدن كابل يا حركت جارو برقي ) قطع نشود شاخك هاي ثابت كه به ريل پايين و ديگري به ريل بالا متصلند در تمام لحظات ارتباط را حفظ نموده و از آنجا كه حالت فنري دارند به ريل ها و در واقع سيم جمع كن اجازه چرخش مي دهند و از سوي ديگر فاز و نول را در يافت نموده و به داخل جارو و موتور مي رسانند. در شكل زير ريل ها و سيم جمع كن و دو نمونه مدار الكتريكي جارو برقي به همراه سيم جمع كن نشان داده شده است.
3- فيلتر:
با روشن شدن موتور جارو برقي ، هوا به داخل آن مكيده شده و زباله را جمع آوري مي كند.هوايي كه به داخل جارو مكيده مي شود علاوه بر زباله گرد و غبار را نيز بهمراه خواهد داشت. اگر ذرات غبار از هواي مكيده شده جدا نگردند، هوايي كه از قسمت موتور خارج مي شود به داخل منزل نفوذ نموده و محيط را آلوده مي سازد. براي رسيدن به اين منظور سر راه هواي خروجي از كيسه و قبل از آن كه اين هوا به قسمت موتور برسد از لايه هاي اسفنجي استفاده مي شود . اسفنج فشرده در واقع نقش فيلتر يا پاك كننده هواي خروجي را بر عهده دارد.
اگر فيلتر بيش از حد كثيف شود ، هوا به سختي از آن عبور مي كند از اينرو لازمست در فواصل زماني معين (متناسب با كار كرد جارو ) نسبت به شستشوي آن اقدام نماييد. در واقع مي توان گفت از جمله عواملي كه منجر به كاهش مكش جارو مي شوند يكي كثيف بودن فيلتر است.
هر گاه مسير مكشي جارو مسدود گردد و موتور نتواند آزادانه هوا را به داخل جارو بمكد،جريان دريافتي آن افزايش يافته و به موتور آسيب خواهد رسيد. در اكثر جارو برقي ها از يك نمايشگر وضعيت مكش استفاده مي شود . همزمان با محدود شدن مسير مكش ، موتور هواي درون محفظه را مي مكد در اين هنگام هواي داخل لوله نمايشگر مكيده شده،و سوپاپ را به طرف عقب خواهد كشيد. قسمتي از سوپاپ را با رنگ زرد به عنوان خطر مشخص ساخته اند و هر گاه اين قسمت از سوپاپ در مقابل شيشه نمايانگر قرار بگيرد، وضعيت موتور در حالت دشواري خواهد بود. ممكن است مسدود شدن مسير مكش از پر شدن كيسه زباله و يا وجود يك شي خارجي در لوله مكش مانند پلاستيك يا پارچه باشد. قبل از يافتن مورد و بر طرف نمودن اين عيب مجاز به روشن نمودن مجدد جارو نيستيم .
عيب يابي و تعمير جارو برقي:
عيب 1- جارو برقي روشن نمي شود.
علت1- پريز برق ندارد.
رفع عيب 1- جهت رويت برق پريز ، بهترين روش استفاده از ولتمتر آومتر است . رنج را بر روي 250 ولت قرار داده و برق پريز را اندازه گيري نماييد . اگر مشكل از پريز است آن را رفع نماييد .
عيب 2- جارو روشن نمي شود .
علت 2- دوشاخه جارو و يا سيم رابط معيوب شده .
رفع عيب 2- بدنه جارو را باز نموده و بوسيله ولتمتر رسيدن برق را به سيم جمع كن مشاهده نماييد. براي اين آزمايش مي بايست دوشاخه را وارد پريز نموده و چون دستگاه داراي برق است بسيار دقت نماييد . البته مي توانيد همانگونه كه در مباحث قبل گفته شده اين آزمايش را بدون اتصال دستگاه به برق نيز انجام دهيد. براي اين كار ، كافي است ورودي هاي سيم رابط به سيم جمع كن را بيكديگر اتصال داده و اهم متر را در حالي كه رنج بر روي R*1 قرار دارد به دوشاخه متصل نماييد. اگر دوشاخه سيم رابط سالم باشند ، عقربه منحرف شده و عدد صفر را نشان مي دهد ( در صورت حساس بودن اهم متر ، عقربه چند اهمي را نشان خواهد داد كه در واقع اهم سيم هاي رابط است. ) . در اين آزمايش اگر مشكل از سيم رابط يا دوشاخه باشد ، ابتدا دوشاخه را بر رسي نماييد و سپس نسبت به تعويض سيم رابط اقدام كنيد.
عيب 3- جارو روشن نمي شود.
علت 3- عيب از سيم جمع كن است.
رفع عيب 3- در اكثر موارد اينگونه ديده مي شود كه برق وارد سيم جمع كن شده ولي به سبب عدم اتصال شاخك هاي سيم جمع كن به حلقه هاي گردان قرقره ، فاز يا نول و گاها” هر دو وارد دستگاه نمي شوند ودر نتيجه جارو رو شن نخواهد شد . جهت رفع عيب كافي است شاخك ها را كمي به حالت عمود نزديك نموده ، سپس قرقره را بر روي آن ها قرار دهيم .در نتيجه اين عمل حلقه هاي گردان برشاخك ها فشار وارد نموده و آن ها را به طرف پايين مي راند. حالت فنري شاخك ها، ارتباط بين آن ها و حلقه هاي گردان را من بعد ايجاد خواهد نمود.
عيب 4- جارو برقي روشن نمي شود.
علت 4- كليد قطع و وصل خراب است
رفع عيب 4- جارو را از برق جدا نموده و به وسيله اهم متر كليد را تست نماييد . اگر كليد روشن باشد عقربه عدد صفر و در حالت خاموش كليد عقربه بي نهايت را نشان خواهد داد . در غير اين صورت كليد را تعويض نماييد.
عيب 5- جارو روشن نمي شود.
علت 5- رله سوخته است.
رفع عيب 5- در جارو هايي كه مجهز به رله هستند تا مدار رله بسته نشود و كليد قدرت آن متصل نشود ، جارو روشن نمي شود براي تست رله بهترين روش آنست كه سيم هاي متصل شده به كليد روي دسته جارو را ابتدا به وسيله اهم متر چك نماييد. سپس كليد روي دسته و در صورت سالم بودن آن ها خود رله را عملا” آز مايش مي كنيم جارو را به برق متصل نموده و با يك پيچ گوشتي دسته عايق كليد قدرت رله را بنديد. اگر جارو روشن نشد،عيب از رله نيست، اما اگر جارو روشن شد سيم هاي رابط رله و يا ساختمان داخلي اش آسيب ديده است.
عيب 6- جارو روشن نمي شود .
علت 6- مدار سري موتور قطع است.
رفع عيب6- همانگونه كه در مبحث موتور هاي يونيورسال آورده شده مدار اين موتور ها كاملا” سري است. اگر ارتباط يكي از اجزاء با سائرين قطع شود موتور روشن نخواهد شد. مثلا” اگر به سبب خرابي يكي از فنر ها ، زغال مربوطه به كلكتور نچسبد مدار سري موتور قطع است . اگر موتور را مستقلا” به برق زده ايد و روشن نشده ، آن را از برق جدا نموده و بوسيله اهم متر ارتباط يك يك اجزاء را به سائرين مورد بر رسي قرار دهيد و اگر در ارتباط كلي آن ها قطع شدگي ديده شود ، مورد معيوب را رفع نماييد تا جارو روشن شود.
عيب 7- جارو روشن نمي شود.
علت 7- موتور كاملا” سوخته است.
رفع عيب 7- اگر موتور كاملا” سوخته باشد در حالت اتصال مستقيم برق به آن روشن نخواهد شد زيرا بسياري از پيچك هاي آرميچر و همچنين پيچك هاي قطب ها كاملا” سوخته اند. سوختن كامل موتور معمولا” پس از مرحله نيم سوز شدن است. معمولا” موتور ها در حالت نيم سوز مدتي به كار ادامه مي دهند تا اينكه پيچك هاي بيشتري آسيب خواهند ديد و ارتباط سري اجزاء موتور كاملا” قطع مي شود. ( مرحله سوختگي كامل) . جهت تشخيص سوختگي در آرميچر يا بالشتك به مبحث موتور هاي يونيورسال مراجعه نماييد.
عيب 8- موتور روشن مي شود اما قدرت چنداني ندارد .
علت 8- كلكتور كثيف است.
رفع عيب 8- جهت تميز نمودن كلكتور بهترين روش استفاده از تينر هاي فرار قوي و يا بنزين است. توصيه مي گردد براي تميز كردن كلكتور از سمباده استفاده نكنيد زيرا ممكن است ذرات مسي ساييده شده مابين شيار تيغه ها قرار گرفته و سبب اتصال آن ها به يكديگر شود كه در نتيجه آرميچر خواهد سوخت. به هنگام شستشوي آرميچر با مسواك و مواد فرار ، آرميچر را به گونه اي در دست بگيريد كه كلكتور بر روي زمين قرار گرفته و محور آرميچر به طرف بالا باشد. چون ريختن مواد پاك كننده روي سيم پيچ ها به آن ها آسيب مي رساند به همين سبب مي بايست سيم پيچ ها نسبت به كلكتور در سطح بالاتري قرار داشته باشند.
عيب 9- موتور روشن مي شود اما قدرت چنداني ندارد .
علت 9- زغال خراب است.
رفع عيب 9- اكثرا” پس از تعويض زغال قدرت موتور كاهش مي يابد و علت آن است كه قبل از جاگذاري زغال جديد، سطحي از زغال كه مي بايست در تماس با كلكتور باشد به حالت حلال در نيامده و چون به هنگام سايش شكل حلال بخود گرفته سبب كثيف شدن كلكتور شده . بنابر اين قبل از جازدن زغال جديد اجبارا” مي بايست حالت حلال را در سطح تماس زغال ها با كلكتور ايجاد نمود. و اگر اشتباها” در جهت خلاف بگردش در آمده ، كلكتور سطح زغال را از بين مي برد و در گردش مجدد حتي در جهت درست از آنجايي كه نياز است حالت حلالي زغال اصلاح شود،مدتي طول خواهد كشيد تا جرقه هاي بين زغال و كلكتور از بين رفته و موتور بقدرت نامي خود دست يابد.
عيب 10- موتور روشن مي شود اما قدرت چنداني ندارد .
علت10- خرابي ياطاقان ها
رفع عيب 10- آرميچر بكمك ياطاقان ها قادر خواهد بود كه براحتي بچرخد و اگر بلبرينگ ها يا بوش ها خراب شوند آرميچر در حال چرخش دچار مشكل مي شود. (اگر ياطاقان ها خراب شوند آرميچر در حال چرخش با كفشك هاي قطب در گير شده و صداي ناهنجاري را بوجود مي آورد).
مي توان با رويت سايش هسته فلزي آرميچر كه در نتيجه در گيري آرميچر و كفشك هاي قطب است به شكل ياطاقان ها پي برد و بلافاصله نسبت به عيب اقدام نمود.
عيب11- موتور روشن مي شود اما قدرت چنداني ندارد .
علت 11- نيم سوز بودن موتور
رفع عيب 11- يك موتور نيم سوز قدرت زيادي نداشته و بلافاصله داغ مي كند.تشخيص سوختگي و يا عيب در آرميچر و بالشتك ها در قسمت هاي موتور هاي يونيورسال كاملا” آورده شده است.
موتور نيم سوز شده را مي توان بدون باز نمودن جارو با اندازه گيري جريان مصرفي دستگاه تشخيص داد. جريان مصرفي يك موتور نيم سوز شده معمولا” يا چندين برابر جريان نامي دستگاه است و يا جريان مصرفي بسيار ناچيزي مي كشد.
عيب 12- مكش جارو ضعيف است.
علت 12- مشكل از ضعيف بودن موتور است كه در عيب (عوامل موثر در كاهش قدرت موتور بر رسي شد ).
عيب13- مكش جارو ضعيف است.
علت 13- كيسه زباله پر شده است.
رفع عيب 13- كيسه را تخليه نموده و اگر از نوع پارچه اي است در فواصل زماني معين آن را بشوييد تا ذرات غبار از منفذ هاي پارچه خارج گردند.
عيب 14- مكش جارو ضعيف است.
علت 14- لوله هاي رابط مسدود و يا سوراخ شده.
رفع عيب 14- لوله هاي رابط مكش را از حيث ايجاد سوراخ در آن ها بر رسي نماييد و اگر شيئي مانند پارچه و يا پلاستيك در آن ها گير نموده، نسبت به خارج نمودنش اقدام نماييد.در بر رسي لوله هاي مكنده هميشه به تميز نمودن برس اصلي جارو توجه زيادي را معطوف داريد.
عيب 15- مكش جارو ضعيف است.
علت 15- فيلتر بيش از حد كثيف است.
رفع عيب 15- در مبحث اجزاء مكانيكي جارو به نقش و اهميت فيلتر اشاره شد از اينرو لازمست مرتبا” نسبت به تميزنمودن فيلتر اقدام نماييد.
عيب 16- از جارو به هنگام كار صداي زيادي بگوش مي رسد.
علت 16- خرابي پروانه
رفع عيب 16- جارو را باز نموده و پروانه يا پروانه ها (بعضي از جاروها داراي دو پروانه هستند مانند جاروي الكترولوگس ) را بازديد كنيد ودر صورت خرابي نسبت به تعويض پروانه معيوب اقدام نماييد.
عيب 17- از جارو به هنگام كار صداي زيادي بگوش مي رسد.
علت 17- بلبرينگ ها يا بوش ها معيوب شده اند.
رفع عيب 17- خرابي بلبرينگ و بوش سبب مي شود آرميچر با كفشك هاي قطب هسته در گير شود از اينرو صداي خشني در كاركرد موتور بگوش مي رسد . آن ها را بازديد كنيد و ياطاقان معيوب را تعويض نماييد.
عيب18- از جارو به هنگام كار صداي زيادي بگوش مي رسد.
علت 18- نگهدارنده هاي لاستيكي خراب شده اند.
رفع عيب 18- در ماشين هايي چون جارو برقي كه معمولا” سرعت زياد موتور لرزشي شديدي را در بدنه ايجاد مي نمايد بين قطعات مختلف از رابط ها يا نگهدارنده هاي لاستيكي استفاده مي كنند.خرابي اين لاستيك ها سبب مي شود جارو در هنگام كار صداي زيادي را ايجاد نمايد. در صورت مشاهده اين عيب لاستيك هاي معيوب را تعويض نماييد.
تذكر: عيب هايي چون جرقه زني شديد موتور به هنگام كار ، داغ نمودن آن و يا عيب شنيدن صداي هوم از موتور در حاليكه قادر به حركت نيست در مبحث آسياب برقي شرح داده شده. از اينرو ، تكرار مجدد آن مطالب ضروري نبوده و در صورت مشاهده اين عيوب در موتور جارو به مبحث مذكور مراجعه نماييد.